vadär.se

Middagstips: Vegetariskt

Är du sugen på att komma igång med vegetarisk matlagning och vill ha tips på bra middagstips? Vegetariskt (eller veganskt) – det är lätt att laga mat med grön bas. Börja med att hitta vegetariska recept, gärna på klassiker som du tidigare gillat men som görs som en vegetarisk variant. När du har lärt dig grunderna kommer du kunna börja freestyla i köket och hitta på egna vegetariska rätter utan större problem.

Tips på vegetarisk mat att laga

Kom igång med att äta mer vegetariskt! Här hittar du 12 tips på vegetarisk mat som alla är enkla att laga, men med mycket varierande smaker. Du kommer snabbt att märka att vegetarisk mat är riktigt smakrik och går ofta hem både hos barn och vuxna.

Börja äta vegetariskt

Att börja äta vegetariskt är bra både för hälsan och för klimatet. Du kan få i dig alla näringsämnen du behöver även från växtriket. Du behöver dock se till att äta tillräckligt med järnrika livsmedel, så som baljväxter, fullkorn och rapsolja. När du äter lakto-ovo-vegetariskt, alltså mejerier och ägg behöver du sällan oroa dig över att få någon brist i kroppen.

Det som är viktigt att tänka på är att variera maten, och speciellt proteinkällorna för att få i dig alla essentiella aminosyror. Även barn kan äta en vegetarisk kost och är ofta ett bra sätt att få i sig mycket grönsaker.

Baljväxter

Baljväxter är ofta en stor energikälla för många vegetarianer. De innehåller mycket protein men även zink, selen och järn. För mycket baljväxter kan för en del ge problem med magen. Något som kan undvikas om du följer instruktionerna för kokning ordentligt. Baljväxter är exempelvis bönor, linser och ärter.

Frukt och bär

Frukt och bär är en viktig källa till kolhydrater, men också till vitaminer, mineraler och framför allt till antioxidanter. Bär är fullproppat med nyttigheter, men ger samtidigt inte så mycket energi, därför kan du äta det i stora mängder. Frukt är även en bra källa till fibrer. Citrusfrukter är en viktig källa till C-vitamin som hjälper med upptaget av järn.

Grönsaker och rotfrukter

Grönsaker och rotfrukter är mycket viktigt att få i sig. De innehåller vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen. Ät gärna färgglada grönsaker och antioxidanter och kombinera med rotfrukter för att få en klimatvänlig källa till kolhydrater och fibrer. Gröna grönsaker är dessutom en bra källa till järn.

Mejeriprodukter

Mejeriprodukter är en bra proteinkälla för dig som äter vegetariskt och är ofta berikade med D-vitamin. Välj helst magra mejeriprodukter för att minimera intaget av mättat fett. Även vegetabiliska ersättningsprodukter, så som havredryck är ofta berikat med D-vitamin och B12 som är mycket viktigt att få i sig.

Fullkornsprodukter

Fullkornsprodukter såsom havregryn, råris, fullkornspasta och fullkornsbröd är mycket viktigt för vår hälsa. Det kan minska risken för typ-2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom samt tjock- och ändtarmscancer. Fullkorn hjälper oss också att hålla oss mätta längre. Se till att få i dig fullkorn till varje måltid.

Oljor och matfetter

Fett är en viktig näringskälla och du bör se till att få i dig matolja och andra fetter. Rapsolja, linfröolja och valnötter är bra källor till Omega-3-fett som du annars hittar i exempelvis fet fisk. Välj helt omättade fetter och undvik mättade fetter, så som fullfeta mejeriprodukter i allt för stor utsträckning.

6 fördelar med att äta vegetariskt

  1. Bra och enkel sätt att få i sig en större mängd grönsaker. 
  2. Att minska på mängden animalier är bra för klimatet.
  3. Det är ofta mycket prisvärt att äta vegetariskt. 
  4. Mat från växtriket innehåller många olika smaker. 
  5. Du får enklare i dig vitaminer, mineraler och antioxidanter. 
  6. Vegetarianer löper mindre risk till många sjukdomar.