vadär.se

Tofu

Hem > Tofu

Tofu

Tofu härstammar från Kina och är en produkt gjord av sojabönor. Livsmedlet har funnits i över 2000 år och spridits med de buddhistiska vegetariska mattraditionerna. Det kan användas som alternativ till kött- och mjölkprodukter.

Vad är tofu?

Tofu är en sojaprodukt som säljs i block med olika konsistens och hårdhet. Produkten har en neutral smak och kan smaksättas och användas till allt från traditionell asiatisk matlagning till ersättning för mjölkprodukter i till exempel glass.

Vad är tofu gjort av?

Tofu är gjort av sojabönor. Sojabönan är en asiatisk baljväxt som är rik på protein och därför en populär ersättning till kött bland veganer och vegetarianer. Tofu innehåller också vatten och det mineralsalt som tillsatts som koaguleringsmedel i “ystningsprocessen”.

Vad används tofu till?

Sojaprodukten är ett nyttigt livsmedel med högt proteininnehåll. Det har en neutral smak men kan lätt smaksättas och passar därför i en mängd olika maträtter och desserter. Några exempel är:

  • Marinerad och stekt eller friterad
  • Chokladmousse
  • Vegansk glass
  • Panerad och stekt eller friterad

Är tofu nyttigt?

Tofu är ett nyttigt livsmedel som är en bra vegetabilisk källa till protein. Protein behövs i kroppen för att bilda celler, enzymer och hormoner. Livsmedlet är dessutom rikt på järn, kalcium, fosfor och magnesium.

Var kan jag få tag i tofu?

Tofu kan hittas i de flesta vanliga matvaruaffärer, bland annat:

Återförsäljare  
   

Coop är en av Sveriges största livsmedelsbutiker, och här hittar du både bra livsmedel och inspirerande vardagsrecept.coop.se

ICA är också en av Sveriges ledande livsmedelskedjor med livsmedel och matinspiration från hela världen.ica.se

Hur gör man tofu?

  • Tillverkning liknar tillverkning av vanlig ost:
  • Mal sojabönor och koka dem i vatten i några minuter.
  • När de malda sojabönorna kokar bildas ett skum på ytan. Tillsätt ett koaguleringsmedel (kalciumsulfat eller nigari) för att få sojamjölken att klumpa sig.
  • Pressa vätskan och “ostmassan” genom en silduk i en form. Tofuns konsistens kommer att bero på hur mycket den pressas.

Tofu - näringsvärde

  • Näringsvärde per 100 g
  • Energi (kcal) 70
  • Kolhydrater (g) 1,2
  • Fett (g) 4,20
  • Protein (g) 6,6
  • Sockerarter (g) 0,2
  • Järn (mg) 0,9
  • Kalcium (mg) 86
  • Fosfor (mg) 110
  • Magnesium (mg) 130