vadär.se

Digitala valutor - Krypto

Hem > Digitala valutor

Digitala valutor

Idag pratas det mycket om digitala valutor, i synnerhet så kallade kryptovalutor. Men vad är digitala valutor, hur fungerar de egentligen och vilka olika alternativ finns det?

Vad är digital valuta?

En digital valuta är en valuta som skapas och lagras elektroniskt, och benämns ofta som e-valutor eller kryptovalutor. En kryptovalut är en digital valuta som helt saknar centralt reglerande instans och de transaktioner som görs, genereras med hjälp av kryptografiska metoder. Värdet på valutan styrs helt av utbud och efterfrågan, dvs. vad marknaden är beredd att betala för den. En e-valuta kan också vara “central bank digital currency” (CBDC) om är utgiven och uppbackad av en stat eller centralbank, som idag bara finns utgivet av landet Bahamas.

Olika digitala valutor

Exempel på några olika digitala valutor är:

  • Bitcoin – den största och den första kryptovalutan, som baseras på blockkedjeteknik.
  • Ethereum – baseras på smarta kontrakt och har som syfte att skapa en global dato.
  • Ripple – en kryptovaluta byggd för betalbolag och möjliggör snabba transaktioner och internationella betalningar.
  • Litecoin – möjliggör snabba transaktioner och är rent tekniskt mycket likt bitcoin.
  • Cardano – har öppen källkod och bygger på smarta kontrakt.

Hur fungerar digital valuta?

Kryptovalutor eller virtuella valutor är decentraliserade valutor so möjliggör smidiga överföringar och köp var som helst i världen. Valutorna bygger på ett peer-to-peer-system där transaktioner sker utan någon inblandning av någon bank. Handeln kan beskrivas som ett slags fildelning där filerna är krypterade. Kryptovalutan Bitcoin bygger på blockkedjeteknik, där en blockkedja är en komplett lista som finns i identiska exemplar på många datorer för att informationen ska vara svår att förfalska. Varje ny transaktion måste godkännas av alla datorer i blockkedjan för att den ska gå igenom.