vadär.se

Bikarbonat

Hem > Bikarbonat

Bikarbonat

Bikarbonat hittar du i vilken livsmedelsbutik som helst – men visste du att du kan använda det till mer än bara bakning? Massor av huskurer innehåller ämnet, men är bikarbonat nyttigt, och vad är det bra för?

Vad är bikarbonat?

Bikarbonat är ett salt, vars kemiska beteckning är natriumvätekarbonat. I ren form är saltet ett vitt pulver, och det säljs i livsmedelsbutiker främst som ett hävningsmedel vid bakning. Ämnet sönderdelas i vatten och koldioxid vid kontakt med syror och vid uppvärmning. Den egenskapen används också i pulversläckare. Livsmedlet används också i många huskurer.

Är bikarbonat nyttigt?

Bikarbonat är ett naturligt förekommande salt som är ofarligt för oss människor. Det är ett relativt nyttigt alternativ till bland annat kommersiella deodoranter som ofta innehåller aluminium och alkohol. Det kan också användas för att neutralisera magsyra och lindra halsbränna.

Skillnad mellan bikarbonat och bakpulver

Bakpulver består av cirka 30 % natriumvätekarbonat, 40 % syra som hjälper till i bildandet av koldioxid, samt 30 % stärkelse som hjälper bakpulvret att motstå fukt. Bikarbonat består endast av saltet natriumvätekarbonat. För att detta ämne ska ge luftiga bakverk på ett effektivt sätt så måste smeten i sig innehålla någon syra som skyndar på sönderdelningen i vatten och koldioxid.

Kan man ersätta bikarbonat?

Om du inte har detta livsmedel hemma kan du ersätta det med bakpulver. Ta dubbelt så stor mängd bakpulver som du skulle ha tagit av bikarbonat. Om du vill byta ut åt andra hållet måste du tänka på att smeten eller degen då behöver innehålla någon syra, som till exempel filmjölk eller citronsaft.

Vad är bikarbonat bra för?

Saltet är ett återkommande element i olika husmorsknep. Det binder till exempel fukt: ställ en burk med bikarbonat i kylskåpet när det börjar lukta illa. Pulvret är också ett effektivt rengöringsmedel: rengör badkaret med en trasa med lite bikarbonat på.