vadär.se

Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation är en vanligt förekommande inflammation i tandköttet som omger dina tänder. De flesta som drabbas har bristande munhygien då inflammationen orsakas av bakterier och plack som samlas runt tanden. Om tandköttsinflammationen inte behandlas kan det leda till större hälsoproblem. 

Vad är gingivit?

Gingivit är det medicinska namnet för en tandköttsinflammation, risken för att du ska drabbad av gingivit ökar om du röker, har diabetes, tar vissa typer av medicin, hormonella förändringar eller nedsatt immunförsvar. Om du inte behandlar din gingivit kan du få tandlossning och placken kan bli till tandsten vilket förvärrar inflammationen. 

Vilka är symptomen? 

Oftast är symptomen så milda i början att det kan vara svårt att upptäcka att du drabbats. Du brukar märka att du får blödningar i munnen när du borstar tänderna och vid användning av tandtråd. Det är viktigt att ta alla symptom på allvar, men börjar du se att tandköttet drar sig tillbaka bör du ta kontakt med en tandläkare så fort som möjligt för att få hjälp med rätt behandling innan symptomen blir värre, du kan använda dig av 1177 för att hitta en tandläkare i närheten. 

Vanliga symptom på tandköttsinflammation är 

 • Dålig andedräkt 
 • Känsliga tänder som ilar
 • Rött, ömmande och svullet tandkött
 • Tandköttet drar sig tillbaka 


Akut gingivit & tandlossning  

Akut gingivit innebär en plötslig och allvarlig inflammation i tandköttet som kan orsaka stort obehag och smärta. Det är skillnad på akut och kronisk gingivit då kronisk utvecklas mer gradvis medan akut gingivit kan leda till svår smärta och värre symptom. Drabbas du av akut gingivit behöver du omedelbar behandling då svåra fall kan leda till feber, sår och blåsor på tandköttet och stora besvär. 

Obehandlad tandköttsinflammation kan leda till tandlossning vilket innebär att dina tänder blir lösa eller rörliga och tandköttet drar sig uppåt vilket får dina tandhalsar att blottas. Behandlar du inte din tandlossning kan tänderna trilla ut permanent vilket är svårt och dyrt att åtgärda. 

Orsak & förebyggande behandling

Gingivit orsakas främst på grund av bristande munhygien och plackbildning på tänderna. Om plack inte tas bort genom regelbunden tandborstning, användning av tandtråd och besök hos tandläkare kan det leda till att du får tandköttsinflammation

Andra vanliga orsaker att du drabbas är: 

 • Hormonella förändringar som pubertet, menstruation och graviditet 
 • Sjukdomar om diabetes, HIV/AIDS och cancer
 • Läkemedel kan påverka munhälsan negativt
 • Tobaksanvändning är en av de största riskfaktorerna 
 • Näringsbrist särskilt vitamin C 


Egenvård 

Att förebygga eller behandla redan inflammerat tandkött kan göra att du helt blir av med problemet. Utöver att ta hand om munhälsan genom att borsta tänderna regelbundet och besöka tandläkaren finns det en hel del grejer du kan göra på egen hand. 

 • Använd dig av antibakteriellt munskölj
 • Ät hälsosam kost rik på vitamin C 
 • Undvik tobaksprodukter som snus och cigaretter 
 • Begränsa hur ofta du äter socker 


Läkningstid för tandköttsinflammation 

Mild till måttlig gingivit kan börja läka inom några dagar till två veckor med korrekt behandling och förbättrad munhygien. Läkningstiden för tandköttsinflammation varierar beroende på hur lång tid du haft inflammationen, om den är akut och dina vanor. Svårare fall kan ta flera veckor och kräva upprepade behandlingar hos tandhygienist. För att inflammationen ska kunna läka helt är det viktigt med god munhygien, äta en näringsrik kost, undvika rökning och andra tobaksprodukter.