vadär.se

Panko

Hem > Panko

Panko

Panko är ett asiatiskt ströbröd som består av tunna flingor. Det används främst till att panera mat, som den japanska schnitzeln tonkatsu, och de tunna flingorna ger en härligt krispig yta på paneringen när du steker eller friterar den.

Vad är panko?

Panko är ett ströbröd gjort av ett bröd utan skorpa, som bildar tunna flingor när det mals. Det är gott att använda till panering, men med sin neutrala smak kan flingorna användas för mycket mer än så. Vill du prova att laga mat med panko är pongmarket.se en sida där du hittar detta och andra livsmedel.

Vad är panko gjort av?

Panko är gjort av ett speciellt bröd som gräddats med hjälp av elektrisk ström och som saknar brödskorpa. Brödet mals till luftiga flingor som får en lätt och krispig konsistens jämfört med andra ströbröd.

Var kommer panko ifrån?

Panko uppfanns under andra världskriget och kommer ursprungligen från Japan. Ordet kommer just från de japanska orden pan – som betyder ”bröd” – och ko – som betyder ”smulor” eller ”pulver”. Använd rätt produkter för den bästa matupplevelsen och njut av pankoströbröd när du panerar fisk, tofu, kyckling eller varför inte något sött.

Hur används panko?

Panko används framförallt till att panera mat som sedan steks eller friteras. Den luftiga karaktären hos flingorna gör att paneringen blir härligt frasig. Det passar dock till mer än bara panering, och med sitt härliga fras kan det lyfta både gratänger, köttbullar och bakverk.

Panko – recept

Kyckling med Panko- och parmesanpanering

Ingredienser:
  •  4 kycklingfiléer
  • 2 ägg
  • 1/2 dl hackad persilja
  • ca 2-3 dl panko
  • ca 2 dl finriven parmesan
  • salt
  • peppar
  • olja till stekning
Så gör man:
  •  Dela kycklingfiléerna i åtta halvor.
  • Vispa äggen och blanda dem med persiljan i en skål.
  • Blanda panko, parmesan, salt och peppar på en tallrik.
  • Doppa kycklingfilén först i äggblandningen, och sedan i pankoblandningen så att kycklingen blir helt täckt.
  • Stek kycklingen i olja, 3-4 minuter på varje sida.

Pankopanerad halloumi

Ingredienser:
  •  500 g halloumi
  • 1 ägg
  • 2 dl panko
  • 2 msk olivolja
Så gör man:
  • Värm ugnen till 175 °C.
  • Skär halloumin i tärningar.
  • Sprid ut tärningarna på en plåt med bakplåtspapper och stek i ugnen i ca 10 min.
  • Vispa ägget i en skål. Häll panko på ett fat.
  • Doppa de ugnsstekta tärningarna i ägget, och rulla dem sedan i flingorna.
  • Stek halloumin i en het stekpanna tills de blir gyllene på alla sidor.

Kyckling nuggets med dip

Ingredienser:
  •  900 g potatis
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl panko
  • 0,5 dl olja
  • ½ isbergssallad
  • 2 dl lätt crème fraiche paprika/chili
Så gör man:
  •  Sätt in en långpanna i ugnen och värm ugnen till 250 °C.
  • Tvätta och dela potatisen, och sprid ut bitarna i den varma långpannan. Ringla olivolja över potatisen och salta och peppra. Laga potatisen mitt i ugnen i ca 25 min.
  • Dela kycklingfiléerna i tredjedelar. Salta och peppra.
  • Häll mjöl på en tallrik. Vispa upp ägget i en skål. Häll panko på en annan tallrik.
  • Vänd kycklingen i mjöl, doppa den i ägget och vänd den sedan i panko.
  • Stek kycklingbitarna i olja tills de får fin färg. Lägg kycklingen på långpannan med potatisen i ca 10 minuter eller tills den är 72°C inuti.
  • Hacka salladen
  • Servera den panerade kycklingen med potatis, crème fraiche och sallad.