vadär.se

ST läkare

Hem > ST läkare

ST läkare

Har du träffat en ST-läkare men vet inte riktigt vad det betyder? Vad är egentligen skillnaden mellan en ST-läkare och en specialistläkare? Läs mer om vad en specialisttjänstgöring är och hur man blir specialiserad läkare.

Vad är ST läkare?

EN ST-läkare är en läkare som fullgjort AT-utbildning och erhållit läkarlegitimation, men som ännu inte avslutat sin specialisttjänstgöring. Specialisttjänstgöring krävs för att bli specialistläkare. Som läkare kan man specialisera sig i en rad olika områden inom bland annat neurologi, psykologi och kirurgi.

Vad är skillnaden på ST läkare och specialistläkare?

En ST-läkare är en legitimerad läkare som påbörjat men ännu inte avslutat sin specialisttjänstgöring. Specialisttjänstgöring krävs för att bli specialistläkare.

ST-läkare utbildning

För att bli ST-läkare måste man först ha gått färdigt det 5,5 år långa läkarprogrammet och därefter avslutat allmäntjänstgöring (AT) på mint 18 månader. Efter AT och godkänt AT-prov kan man ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. Läkarlegitimation är ett krav för att få börja sin specialisttjänstgöring (ST). Läkarprogrammet finns på flera universitet i Sverige. Du kan hitta dessa på allastudier.se.

Vad står ST läkare för?

ST står för specialisttjänstgöring och är en utbildning som legitimerade läkare behöver gå för att få bli specialister inom ett visst område. Under utbildningen, som regleras av Socialstyrelsen, kallas man ST-läkare, och efter ST-utbildningen blir man specialistläkare.

ST läkare - lön

Hur mycket man tjänar som ST-läkare beror på vilken region man arbetar i, samt om man ä kommunal- landstings- eller privatanställd. Lönerna kan också skilja sig mellan män och kvinnor. Nedan visas medellöner för svenska ST-läkare med olika arbetsgivare.