vadär.se

ST läkare

Hem > ST läkare

ST läkare

Har du träffat en ST-läkare men vet inte riktigt vad det betyder? Vad är egentligen skillnaden mellan en ST-läkare och en specialistläkare? Läs mer om vad en specialisttjänstgöring är och hur man blir specialiserad läkare.

Vad är ST läkare?

EN ST-läkare är en läkare som fullgjort AT-utbildning och erhållit läkarlegitimation, men som ännu inte avslutat sin specialisttjänstgöring. Specialisttjänstgöring krävs för att bli specialistläkare. Som läkare kan man specialisera sig i en rad olika områden inom bland annat neurologi, psykologi och kirurgi.

Vad är skillnaden på ST läkare och specialistläkare?

En ST-läkare är en legitimerad läkare som påbörjat men ännu inte avslutat sin specialisttjänstgöring. Specialisttjänstgöring krävs för att bli specialistläkare.

ST-läkare utbildning

För att bli ST-läkare måste man först ha gått färdigt det 5,5 år långa läkarprogrammet och därefter avslutat allmäntjänstgöring (AT) på mint 18 månader. Efter AT och godkänt AT-prov kan man ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. Läkarlegitimation är ett krav för att få börja sin specialisttjänstgöring (ST). Läkarprogrammet finns på flera universitet i Sverige. Du kan hitta dessa på allastudier.se.

Lediga läkarjobb

För närvarande finns det många lediga jobb som ST läkare runt om i Sverige. Är du ute efter nya utmaningar eller ska ta nästa steg som ST-läkare? Sök bland mängder av läkarjobb med specialistinriktning i hela landet. Behovet är stort där ute bland er specialistläkare så det är mer eller mindre att välja och vraka bland alla jobb.

Läkarbemanning

För dig som mer är ute efter flexibilitet men samtidigt vill jobba som specialistläkare rekommenderas bemanningsföretag. Bonliva är nischade mot läkarbemanning i Sverige och har löpande aktuella uppdrag i hela landet. Som konsultläkare har du större möjligheter att välja hur lite eller hur mycket du vill jobba. Även via Dedicare jobbar du som hyrläkare och blir uthyrd på olika verksamheter i behov av interimläkare med specialistkunskap. 

Vad står ST läkare för?

ST står för specialisttjänstgöring och är en utbildning som legitimerade läkare behöver gå för att få bli specialister inom ett visst område, exempelvis långvarig smärta. Under utbildningen, som regleras av Socialstyrelsen, kallas man ST-läkare, och efter ST-utbildningen blir man specialistläkare.

ST läkare - lön

Hur mycket man tjänar som ST-läkare beror på vilken region man arbetar i, samt om man ä kommunal- landstings- eller privatanställd. Lönerna kan också skilja sig mellan män och kvinnor.