Gelatin är ett geleringsmedel som vanligtvis utvinns ut grissvål. Medlet används i en rad livsmedel med “dallrig” konsistens, som gelé och godis. Det är också en vanlig tillsats i fromage och glass och finns också i en rad läkemedel och i kosmetika. Du kan också köpa gelatinblad och -pulver i din livsmedelsbutik och använda till matlagning och bakning.
Ämnet är ett geleringsmedel som utvinns ur kollagen – ett animaliskt protein som framförallt finns i vävnader som ben, hud och senor. En tredjedel av allt protein hos däggdjur består av kollagen. En stor del av det gelatin som finns i livsmedel kommer från gris, men det finns också varianter som utvinns ur nötkreatur.
Livsmedlet tillverkas genom att svålen och benen från en gris eller ko rensas från hår, ben och fett. Sedan kokas det som är kvar i vatten med antingen syror eller alkalier tillsatta så att kollagenet lossar från bindväven. Därefter filtreras och dunstas vätskan. Innan det kan användas ska produkten också steriliseras, blekas, klaras och torkas.