vadär.se

Gelatin

Hem > Gelatin

Gelatin

Gelatin är ett livsmedel som stelnar vid kalla temperaturer och smälter vid uppvärmning. Det är en vanlig tillsats i bland annat gelégodis, mousse och glass. Ämnet utvinns ur kollagen från animalisk bindväv och består till 90% av protein. Vanligtvis är det grissvål som används vid tillverkningen, men man kan också hitta varor med gelatin från nötkreatur.

Vad är gelatin?

Gelatin är ett geleringsmedel som vanligtvis utvinns ut grissvål. Medlet används i en rad livsmedel med “dallrig” konsistens, som gelé och godis. Det är också en vanlig tillsats i fromage och glass och finns också i en rad läkemedel och i kosmetika. Du kan också köpa gelatinblad och -pulver i din livsmedelsbutik och använda till matlagning och bakning.

Vad är gelatin gjort av?

Ämnet är ett geleringsmedel som utvinns ur kollagen – ett animaliskt protein som framförallt finns i vävnader som ben, hud och senor. En tredjedel av allt protein hos däggdjur består av kollagen. En stor del av det gelatin som finns i livsmedel kommer från gris, men det finns också varianter som utvinns ur nötkreatur.

Gelatin innehåll – tabell

Gelatin består av 90% protein och 10% vatten. Det innehåller åtta av de nio essentiella aminosyrorna som inte människokroppen själv kan bilda.

  • Gelatin, per 100 g
  • Nedbrutet protein, kollagen (g) 85-90
  • Vatten (g) 10-13
  • Mineralsalter (g) 2-4

Hur gör man gelatin?

Livsmedlet tillverkas genom att svålen och benen från en gris eller ko rensas från hår, ben och fett. Sedan kokas det som är kvar i vatten med antingen syror eller alkalier tillsatta så att kollagenet lossar från bindväven. Därefter filtreras och dunstas vätskan. Innan det kan användas ska produkten också steriliseras, blekas, klaras och torkas.

Vilket godis innehåller gelatin?

En mängd olika godissorter innehåller detta livsmedel! Vilket godis som innehåller ämnet är inte helt självklart, eftersom det också finns flera vegetabiliska alternativ – bra att veta om du eller dina vänner undviker gris eller animaliska produkter i allmänhet. Några godisar med gelatin är:

  • Geléhallon (socker, glukossirap, vatten, gelatin, syra, arom, färgämne)
  • Gröna grodor (glukossirap, socker, gelatin, surhetsreglerande medel, stabiliseringsmedel, arom, vegetabilisk olja, ytbehandlingsmedel, färgämne)
  • Ahlgrens bilar, original (glukossirap, socker, stärkelse, gelatin, invertsockersirap, syra, vegetabiliska oljor, arom, ytbehandlingsmedel, färgämne)
  • Polly original (socker, vegetabiliska fetter, glukossirap, kakaomassa, invertsockersirap, helmjölkspulver, vasslepulver, gelatin, emulgeringsmedel, ytbehandlingsmedel, arom, förtjockningsmedel, vegetabiliska oljor, syra)