vadär.se

Tryffel

Hem > Tryffel

Tryffel

Den här svampen är en lyxvara som hittas under jorden med hjälp av tränade djur som känner igen doften. Men var är så speciellt med tryffel och hur mycket kostar det egentligen att köpa?

Vad är tryffel?

Tryffel är ett samlingsnamn för flera svamparter vars fruktkroppar växer under jorden. Arterna kan delas upp i “äkta” (ätliga) tryfflar och “falska” (oätliga eller giftiga). Många äkta varianter används som matsvamp eller som krydda. Några arter anses tillochmed vara delikatesser. Svampen spåras ofta med hjälp av tränade djur, som grisar eller hundar.

Hur smakar tryffel?

Tryffel är mycket smakrikt. Då smaken kommer från en flyktig gas smakar tryffeln dessutom lätt av sig, och svampen är perfekt att smaksätta till exempel olja med. Tryffelsmaken kan beskrivas som jordig och nötaktig med lite syrlighet.

Produkter som innehåller tryffel

Tryffel är en lyxvara, men det finns produkter som är smaksatta med tryffel eller med tryffelarom för dig som inte vill spendera så mycket pengar. Några exempel:

• Smaksatt salt – gott på avokado, potatismos och potatisgratäng
• Smaksatt olja – perfekt på pizza eller salladen.
• Crème med svamp och tryffel – god på crostini som lyxigt tilltugg.
• Ost med tryffel – det finns bland annat mozzarella, färskost och pecorino smaksatta med svampen.

Vad kostar tryffel?

Tryffel är en vilt växande svamp, och tillväxten påverkas av en mängd olika faktorer som till exempel vädret. Tillgången varierar kraftigt och därför varierar även priserna. Den dyraste vita tryffeln kan kosta 30 000-50 000 kr/kg, men du behöver inga stora mängder för att få fram den karaktäristiska maken.

Vad menas med falsk tryffel?

Falsk tryffel är svampar som egentligen inte borde räknas till tryfflarna, eftersom deras fruktkroppar växer ovan jord. Dessutom är de falska tryfflarna oätliga eller till och med giftiga. Några exempel är rottryfflar och hartryfflar.

Var växer tryffel?

Denna svamp växer under jord i närheten av träd som hassel, bok och ek. I Europa kan man hitta vit tryffel Italien, Albanien, Slovenien, Kosovo och Serbien, medan den svarta varianten växer i bland annat Frankrike, Spanien och Italien. För att hitta svampen behöver man en tryffelhund eller -gris som är tränad på att hitta doftspår efter den.

Tryffel i Sverige

Det finns ca 65 arter av svampen i Sverige. Den vanligast förekommande sorten är bourgognetryffel, även kallad sommar- eller hösttryffel, som bara hittas på Gotland och Öland. Den gotländska tryffeln är den nordligast förekommande äkta tryffeln i världen. På Gotland bedrivs också försök till odling, där svamparnas växtplatser är hemliga.

Maträtter som innehåller tryffel

Skapa en tabell där du listar olika maträtter som innehåller tryffel, samt ge länk till recept.

Maträtt 

Recept 

Tryffelpasta med champagne, svamp och pinjenötter

koket.se

Råbiff med tryffelmajonnäs och friterade rödbetor

koket.se

Lamm med svamp och färsk tryffel

biggreenegg.eu

Tryffelpasta med äkta svart tryffel

matinspo.se