vadär.se

Smetana

Hem > Smetana

Smetana

Smetana är naturligt tjock syrad grädde från centrala och östra Europa. Produkten används bland annat till traditionella rätter som blinier och pelmeni, men passar också utmärkt i såser, på pizza eller som dipp.

Vad är smetana?

Man tillverkar produkten genom att låta opastöriserad mjölk eller grädde stå i några dagar, och sedan skumma av mjölken. Den höga fetthalten (ca 40%) gör att produkten smakar både runt och fylligt, men också lite syrligt.

Vad betyder smetana?

Ordet används som en synonym till ”sur grädde” och kommer från det ryska verbet smetat’, som betyder ”svepa av”. Det kommer troligtvis från processen att separera den färdiga produkten från vasslen.

Är smetana och syrad grädde samma sak?

Båda produkterna består just av mjölksyrad grädde, men smetana har en högre fetthalt och en något mer syrlig och smörig smak än det som i Sverige säljs som syrad grädde. Det går dock ofta bra att ersätta smetana med syrad grädde och vice versa.

Vart finns smetana att köpa?

Smetana har funnits att köpa i Sverige ungefär sedan 2010-talet. Du hittar livsmedlet i mejerihyllan i välsorterade livsmedelsbutiker. Några butiker som har produkten i sitt sortiment är:

  • ICA – en svensk butikskedja med såväl småbutiker som stormarknader och e-handel.
  • COOP – en butikskedja med brett matutbud ägt av Kooperativa förbundet.
  • Hemköp – en kedja med prisvärda närbutiker och e-handel för dig som älskar mat.
  • Menigo – en grossist inom restaurang, storkök och servicehandel.

Smetana – alternativ

Om du har svårt att hitta produkten i din livsmedelsbutik finns det gott om alternativ att använda istället för smetana. Vilket alternativ beror såklart på vad du ska ha produkten till, och vad du själv tycker om. Några bra alternativ är:

  • Crème fraiche
  • Matlagningsyoghurt
  • Gräddfil