vadär.se

Kimchi

Hem > Kimchi

Kimchi

Kimchi är en koreansk fermenterad rätt. Det finns flera olika varianter av rätten, men ofta har den salladskål som grund. Den kan bland annat smaksättas med chili, ingefära, vitlök och fisksås.

Vad är kimchi?

Kimchi är en traditionell koreansk rätt av fermenterade grönsaker – men namnet används också för grönsaksrätter som inte är fermenterade. Det finns mängder av varianter av maträtten, som bland annat kan bestå av salladskål, rättika eller gurka. Kimchi har en syrlig smak med lite hetta och mjuk sälta från fisksås. Det kan användas som ett nyttigt tillbehör till mat men används också som huvudingredienser i många koreanska maträtter.

Vart kommer kimchi ifrån?

Kimchi har sitt ursprung i Korea och finns omnämnt i skrifter som är över 2 600 år gamla. Det fermenterade livsmedlet ingår som huvudingrediens i flera traditionella koreanska rätter. Det finns hundratals olika varianter av rätten med olika huvudingredienser och smaksättningar. Det finns också mängder av regionala varianter av rätten i både Nordkorea och Sydkorea. Kimchi är Sydkoreas nationalrätt.

Göra egen kimchi

Att göra egen kimchi behöver inte vara så svårt, men tänk på att själva fermenteringen tar lite tid. Vill du skynda på processen kan du låta grönsakerna stå i rumstemperatur det första dygnet. Orkar du inte vänta kan du också göra ”snabb kimchi”, som du bara låter vila i någon timme så att smakerna utvecklas.

  • Halvera salladskål på längden.
  • Lägg salladskålen i lite vatten i en stor skål. Salta kålen rikligt och täck med en tallrik eller ett lock. Sätt en tyngd på locket så att kålen hamnar i press.
  • När ett dygn gått, skölj bort överflödigt salt från kålen.
  • Gör en smet av riven ingefära, pressad vitlök, hackad purjolök, finstrimlad rättika, chilipulver, socker och fisksås.
  • Gnid in kålen ordentligt i den röda smeten.
  • Rulla kålbitarna och lägg dem tätt i en lagom stor burk med tättslutande lock.
  • Låt stå i kylskåp 10 dagar innan servering.

Kimchi ingredienser

Kimchi finns i ett otal varianter, men en vanlig kombination är:

  • salladskål (kinakål)
  • salt
  • rättika
  • ingefära
  • vitlök
  • purjolök eller salladslök
  • chili
  • socker
  • fisksås

Butiker med ingredienser för kimchi

Drakfrukt.se Gimmefood.se   Willys.se Ica.se
Livsmedelsbutik online med mat från hela Asien. Koreanska matvaror på nätet. Livsmedelskedja med låga priser online och i butik. Inspiration och dagligvaror online och i butik