vadär.se

Psykologi

Hem > Psykologi

Psykologi

Psykologi är en bred vetenskap som handlar om människans beteende och psykiska funktioner. Det finns många olika riktningar och teorier inom psykologin som används för att för att utreda och behandla psykisk ohälsa, men också för att lösa problem vid interaktion mellan människor.

Vad gör en psykolog?

En psykolog ägnar sig åt psykologi inom ett antal olika områden. Psykologens är expert på beteende och psykiska funktioner hos människan, och som psykolog kan man arbeta inom bland annat hälso- och sjukvård, skola och arbetsliv. Man kan bland annat utreda, diagnosticera och behandla olika psykiska problem och sjukdomar.

Lediga jobb psykolog

Om du är legitimerad psykolog och letar efter nya utmaningar finns det gott om psykologjobb och söka. Hitta lediga jobb som psykolog på psyologjobb.nu. Sidan är också bra om du går i tankar på att studera till psykolog, och redan nu vill se hur arbetsmarknaden ser ut och vilka kompetenser som efterfrågas.

Sök jobb som psykologkonsult

Ta steget vidare i din karriär genom att söka jobb som psykologkonsult via Dedicare är Nordens största företag inom rekrytering och bemanning av bland annat psykologer. Med lång erfarenhet och unik kompetens av att matcha psykologer med konsultuppdrag har det tagit sig till toppen och kan titulera sig som Nordens största företag på marknaden för rekrytering och bemanning inom vård, social arbete och life science. 

Bonliva är ytterligare ett bemanningsföretag med specialistkompetens inom bemanning av psykologer. Genom sitt samarbete med allt från privata aktörer till kommuner och regioner har de möjlighet att erbjuda ett stort urval av konsultbaserade tjänster för psykologer. Klicka dig in på Bonliva.se för att hitta uppdrag som matchar din kompetens och dina önskemål.

Hur blir man psykolog?

Psykolog är ett legitimationsyrke. Först måste man i Sverige studera på psykologprogrammet i fem år. Därefter krävs att man gör PTP (praktisk tjänstgöring för psykologlegitimation) innan man kan ansöka om legitimation, som utfärdas av Socialstyrelsen. Utbildningen finns på flera universitet i Sverige. Om du är intresserad av att läsa på programmet kan du söka efter en utbildning som passar dig på allastudier.se.

Vad är psykologi?

Psykologi är läran om människors beteende, medvetande, känslor och tänkande. Läran behandlar bland annat beteenden och mentala processer så som perception, kognition, intelligens, personlighet och motivation. Några inriktningar inom ämnet är:

  • biologisk psykologi
  • beteendepsykologi
  • kognitiv psykologi
  • social psykologi
  • psykoanalytisk psykologi
  • humanistisk psykologi


Dessa inriktningar har gett upphov till blandade teorier som ligger till grund för forskning och tillämpning

Vad betyder ordet psykologi?

Ordet psykologi är bildat av två grekiska ord:

  • psyke, från grekiskans psyche som betyder själ, liv, andedräkt
  • lógos, som betyder ord på grekiska men också kan översättas med princip, standard eller logik

Ordets betydelse kan alltså tolkas som “läran om själen”.

Vad betyder psykologi för människan?

Psykologin är en vetenskaplig disciplin som försöker beskriva människans innersta tanke- och känsloliv, beteende och drivkrafter. Det är betydelsefullt att forska vetenskapligt om hur människor känner, tänker och agerar. Psykologiska teorier används för att utreda, diagnosticera och behandla psykisk ohälsa, men kan också användas för att minska konflikter mellan människor och grupper.

Andra värdefulla inriktningar inom området är utvecklingspsykologin, som behandlar barns lärande och kognitiva utveckling, och kognitionspsykologi, som handlar om varför man tar de beslut man tar.