Pedagogiken är en samhällsvetenskaplig disciplin som fokuserar på undervisning, utbildning och uppfostran. Läran har sin grund i filosofiämnet och är också nära kopplat till psykologi och andra ämnen som är kopplade till lärande – såsom sociologi, kognitionsvetenskap, neurovetenskap och biologi. Inom pedagogiken försöker man lösa de problem som kan uppkomma vid lärande, till exempel problem orsakade av yttre påverkan eller relationer mellan lärare och elev.
Ordet pedagogik kommer från grekiskans paidagôgikê, som i sin tur har sin stam i adjektivet paidagôgikós – “som hör till uppfostran och vetande”. Ordet definieras ofta som vetenskapen om uppfostran och undervisning. Ämnet handlar om olika aspekter av kunskap, lärande, bildning, kommunikation och socialisation – såsom hur man lär, formas och påverkas i olika miljöer, och hur olika individers villkor i samhället påverkar deras lärande och utveckling.
Kunskaper i pedagogik gör att man bättre förstår hur människor – både barn och vuxna – formas, utvecklas och påverkas i olika sammanhang. Man tittar också på hur samhället påverkar olika individers och gruppers lärande och utveckling. Genom att lösa problem som försvårar lärande kan samhället erbjuda mer rättvis utbildning och specialundervisning som passar individer med särskilda behov.