Hem > Baljväxt
Vet du inte hur du ska använda dessa livsmedel i maten? Baljväxter är riktigt mångsidiga och passar i sallader, grytor, biffar och som tillbehör. Det finns också många industriella produkter baserade på dessa livsmedel. Här är några exempel på vanliga användningsområden:
Baljväxt | Vad används det till |
Sojabönor | Soja, tofu, biffar, färs |
Kikärtor | Hummus, tempeh, sallader |
Linser | Sallader, grytor, biffar |
Haricots verts | Tillbehör, soppor |
Baljväxter är nyttiga grönsaker som innehåller sju av åtta essentiella B-vitaminer. De är också rika på protein – se proteininnehållet för några baljväxter i tabellen nedan:
Växt Protein per 100 g
Baljväxt | Gram |
Edamamebönor (gröna sojabönor) | 11 g |
Pintobönor | 9 g |
Svarta bönor | 8 g |
Röda linser | 11 g |
Gröna ärtor | 5 g |
Lupinbönor | 13 g |