Vad är wasabi?

Vad är? / Livsmedel  / Vad är wasabi?
Wasabirötter

Vad är wasabi?

Wasabi är en japansk växtart (ört) som liknar pepparrot. Den är en del av familjen korsblommiga växter, tillsammans med till exempel raps, broccoli, blomkål och kålrot. Växterna utmärker sig i att vara småblommiga och ha sina blomblad formade som kors.

Wasabi är mest känd för den kryddiga smaken som sitter i dess rot. Namnet har spridit sig på grund av den kryddiga pasta som görs av roten och serveras till japanska maträtter, där den populäraste av dem är sushi.

Riktig wasabi

Riktig wasabi är en pasta som är gjord av den japanska örten Wasabi japonica. Örten är i samma familj som pepparrot och senap. Precis som de andra kryddorna får wasabipasta sin vassa, kryddig smak från roten av växten.

Vissa traditionella japanska sushirestauranger gör färsk wasabi när den beställs. Riktiga wasabirötter är dock svåra att odla och ett kilo kan kosta tusentals kronor. Till skillnad från andra kryddig mat som chilipeppar, som får sitt styrka från oljan kapsaicin, så släpper wasabiroten ifrån sig en stark ånga när den rivs eller bryts. För att behålla wasabin riktigt stark så måste den därför rivas och förberedas strax innan pastan serveras, eftersom den annars förlorar sin styrka.

Falsk wasabi

Det du äter på din sushirestaurang är dock inte riktigt wasabi. Vad är den “wasabi” som du serveras på en sushirestaurang då?

Falsk wasabi är en ersättning för äkta wasabi och görs genom att kombinera senap, pepparrot och matfärg. Både pepparrot och senap är något relaterade till wasabi, och deras kryddighet härrör från liknande kemikalier, vilket faktiskt gör dem till anständiga ersättare. Färgningen ger pastan den väsentliga ljusgröna nyansen – och lurar de flesta konsumenter. Smaken på denna falska wasabi är något skarpare, medan riktig wasabi har en lenare och mjukare styrka, utan att vara svagare.

Lite riktig eller falsk wasabi till maten kan räcka långt. Vissa människor gillar att doppa bara ändarna av sina ätpinnar i wasabin, medan andra tycker om att blanda sin wasabi med sojasås för att skapa en stark sojasås känd som wasabi-joyu.

Inga kommentarer
Kommentera