Vad är kreditupplysning?

Vad är? / Förmögenhetsrätt  / Vad är kreditupplysning?

Vad är kreditupplysning?

Med kreditupplysning menas “[…] uppgifter, omdömen eller råd som lämnas till ledning för bedömning av någon annans kreditvärdighet eller vederhäftighet i övrigt i ekonomiskt hänseende. […]” 2 § Kreditupplysningslag (1973:1173)

För att förenkla kreditgivning finns kreditupplysningsföretag som förser kreditgivaren med information om dig som söker kredit. en kreditupplysning. En fyllig. Consector förklarar kreditupplysning & gör det svåra inom privatekonomi , lätt att förstå. Vad kreditupplysning betyder & hur kreditupplysningar påverkar dig. En kreditupplysning är när en borgenär undersöker och bedömer en persons kreditvärdighet. Alltså hur trolig en person är att kunna betala tillbaka ett lån till en.

Vad är en kreditupplysning? En långivare behöver bra underlag för att kunna avgöra risken vid utlåning och beviljande av krediter. Kreditupplysning även kallat personupplysning är en bedömning som görs, för att veta hur kreditvärdig du är. Du kan göra en kreditupplysning på dig själv. Kreditupplysning, vad är det egentligen? Hur går det till och varför tas en kreditupplysning? Läs allt du behöver veta om kreditupplysningar här. Vad innebär en kreditupplysning? När görs en kreditupplysning och vilken information innehåller den?

Och hur kan jag påverka informationen i min. Vad är en kreditupplysning och hur påverkar det kreditvärdigheten. Kreditupplysning är den upplysning som görs för att ta reda på en persons kreditvärdighet. Med kreditupplysning menas “[. ] uppgifter, omdömen eller råd som lämnas till ledning för bedömning av någon annans kreditvärdighet eller vederhäftighet i.

Jag vill köpa kreditupplysning direkt utan avtal, går det. När får man beställa en kreditupplysning. Vad gör jag om en kreditupplysning är tagen felaktigt? Kreditupplysning något som görs för att skapa ett underlag för ett eventuellt lån till exempel. Och det är framförallt den som lånar ut pengar eller ger andra.

Behöver du se din egen kreditupplysning? Kanske vill du se vad banken kan se om dig eller när en anmärkning försvinner? Hämta din upplysning på MinUC.

e. Vad är en kreditupplysning och hur påverkar den min kreditvärdighet? Hur länge finns upplysningen registrerade? Få en uppskattning på dina chanser att få ett lån och se hur mycket pengar du skulle kunna låna.

Testa vår Låneindikator utan kreditupplysning. Kreditupplysning begärs av banker och företag från ett kreditupplysningsföretag om du ansökt om ett lån. Svaret ligger till grund för om lånet beviljas. För att förenkla kreditgivning finns kreditupplysningsföretag som förser den som ger kredit med information om dig som söker kredit. en kreditupplysning.

En kreditupplysning är en bedömning av en persons ekonomiska muskler. Om du planerar att ta ett lån måste du ha koll på vad en kreditupplysning är. Även om. Vad är Kreditupplysning På vad är det hemsidan vi förklarar vad Kreditupplysning betyder. Kreditupplysningar lämnas av kreditupplysningsföretag och banker.

Med kreditupplysning menas “[…] uppgifter, omdömen eller råd som lämnas till ledning för bedömning av någon annans kreditvärdighet eller vederhäftighet i övrigt i ekonomiskt hänseende. […]” 2 § Kreditupplysningslag (1973:1173)

Uppgifter, omdömen eller råd som lämnas till någon för att användas i dennes kreditupplysningsverksamhet anses dock inte som kreditupplysning.

Med sammanslagen kreditupplysning menas att man kan ta del av flera låneofferter från olika långivare utan att mer än en kreditupplysning registreras. Fördelen med detta är att om många kreditupplysningar har gjorts så kan låneinstitut se det som ett tecken på att man har ansökt om många lån eller att folk/företag är osäkra på din ekonomiska styrka. Sammanslagen kreditupplysning introducerades i Sverige i augusti 2007 i ett samarbete mellan Upplysningscentralen UC AB och Lendo AB . Idag erbjuds det även av flera andra företag som t.ex. Compricer AB och Zmarta AB.

Med en anmärkningskontroll menas en enklare form av kontroll av en person eller ett företags tidigare betalningsvilja. Förutom personuppgifter lämnas endast en upplysning om betalningsanmärkningar finns registrerade eller inte, hos Kronofogdemyndigheten eller ett kreditgivningsinstitut. Kontrollen visar inte hur stort belopp det rör sig om, vem som personen eller företaget är skyldig pengar eller liknande, utan ger alltså endast ett positivt eller negativt besked.

Den som tar en kreditupplysning eller anmärkningskontroll på en privatperson behöver ha ett s.k. “Legitimt behov” av att ta upplysningen. Ett legitimt behov anses finnas om man avser att ingå ett kreditavtal eller liknande med personen som beställningen avser eller om det finns eller förbereds en avtalsförbindelse där det är nödvändigt att göra en ekonomisk riskbedömning. Det kan t.ex. vara ett kreditavtal, kreditköp, fakturaköp, avbetalning, borgensavtal, leasingavtal, hyra av bostad eller anställningsavtal. En kreditupplysning måste alltid godkännas i förväg av den person som beställningen avser innan själva kreditupplysningen kan utföras.

Brott mot bestämmelse om legitimt behov är straffbart enligt §9 och §19 i Kreditupplysningslagen (1973:1173).

En kopia av upplysningen måste alltid skickas av upplysningsföretaget till den omfrågade personen, med uppgift på vem som har beställt upplysningen. Om den som har beställt upplysningen är ett företag behöver endast företagets namn och organisationsnummer visas på upplysningskopian, inte vem på företaget som har beställt upplysningen.

Kreditupplysningslagen KuL reglerar en stor del av kreditupplysningsbolagens verksamhet på ett rimligt sätt. Där görs en avvägning mellan kreditgivarens och kreditsökandens intressen, som nu har fungerat väl i mer än 40 år. Tillsynsmyndighet är Datainspektionen (Sverige).

Inga kommentarer
Kommentera