vadär.se

Baljväxt

Hem > Baljväxt

Baljväxt

När du tänker på baljväxter kanske du tänker på gröna bönor och ärtor, men det är mycket mer än så! Det finns mängder av nyttiga och smakrika alternativ att välja bland.

Vad är baljväxter?

Baljväxter (eller ärtväxter) är en familj av växter som består av cirka 20 000 olika arter. Många av dessa arter är också livsmedel – till exempel arter inom släktena bönor, ärter, jordnötter och sojabönor. Det växterna har gemensamt att deras frön finns i en kapsel eller skida, som även kallas för balja.

Baljväxter – lista

Vet du inte hur du ska använda dessa livsmedel i maten? Baljväxter är riktigt mångsidiga och passar i sallader, grytor, biffar och som tillbehör. Det finns också många industriella produkter baserade på dessa livsmedel. Här är några exempel på vanliga användningsområden:

Baljväxt 

Vad används det till

Sojabönor

Soja, tofu, biffar, färs

Kikärtor

Hummus, tempeh, sallader

Linser

Sallader, grytor, biffar

Haricots verts

Tillbehör, soppor

Baljväxter - protein i gram

Baljväxter är nyttiga grönsaker som innehåller sju av åtta essentiella B-vitaminer. De är också rika på protein – se proteininnehållet för några baljväxter i tabellen nedan:

Växt Protein per 100 g

Baljväxt 

Gram

Edamamebönor (gröna sojabönor)

11 g

Pintobönor

9 g

Svarta bönor

8 g

Röda linser

11 g

Gröna ärtor

5 g

Lupinbönor

13 g